TJÄNSTER

Nu har jag arbetat med Förebyggande hälsovård och Veterinär rådgivning i många år och trivs väldigt bra med det sättet att arbeta. 

Jag arbetar med hästägare och hästföretag i hela landet.

Jag utgår ifrån Hjo i Västra Götaland, men har kunder i stora delar av landet.

 

Varmt Välkommen att höra av dig vid intresse eller nyfikenhet!

VETERINÄR BELASTNINGSANALYS, VBA

De skador jag som veterinär möter hos hästarna beror väldigt ofta på en längre tids överbelastning och att korrigera detta så tidigt som möjligt i hästens liv är viktigt. Det är dock aldrig försent, även en äldre häst har stor nytta av denna omsorg.

 

Denna tjänsten är som en besiktning för er egen skull. Vid behov utvidgar jag undersökningen med ett böjprov.


Jag undersöker och bedömer muskulatur och fascia, leder, senor och ligament. Jag analyserar kroppens hållning och rörelsemönster för att identifiera kompensationer och riskområden samt för att utesluta hälta eller annan smärtproblematik. Jag har under många år fördjupat mig inom områden som funktionell anatomi, biomekanik samt inom muskulaturens och bindvävens funktion och hälsa.

Förutom att utesluta veterinära diagnoser hjälper analysen dig som djurägare att lära mer om hur just din häst belastar sin kropp, vävnader och leder. Allt för att kunna sätta in åtgärder i förebyggande och/eller i läkande och uppbyggande syfte.

Slutligen sammanfattar jag resultatet från undersökningen i en skriftlig rådgivning som kan ligga till grund för arbetet med att återställa hästens hälsosamma hållning och ett balanserat rörelsemönster. Jag visar hur man kan träna för att avlasta och stärka utsatta områden.

Eftersom jag är veterinär med fördjupad kompetens inom rehabilitering så skriver jag mina egna rehabplaner. Många försäkringsbolag kräver en underbyggd rehabplan för att betala ut ersättning för rehabiliterande arbete.

Walle skog.jpg

BINDVÄVSBEHANDLING

Ofta kan spänningar i vävnaden begränsa vår och hästens kropp och bidra till en osund belastning av leder, senor och ligament. Dessa restriktioner i fascian går att behandla med olika tekniker vilket jag har fördjupat mig i.

Jag använder mig ffa av en egen framtagen specifik rörelseträning för att lossa på hästens spänningar men jag använder även mina händer och ibland akupunkturnålar i fascians triggerpunkter samt i muskler med spasm, s.k. dry needling. Jag behandlar även med medicinsk laser vid behov.

Det är inte tekniken i sig som är det viktiga utan att kunna se helheten och sambanden samt förstå konsekvenserna av behandlingen när det kommer till hästens kropp och rörelse.

Spänningarna i muskler och fascia kan fylla en viktig funktion och det är enligt mig inte alltid lämpligt att lossa på en kompensation utan att man förstått orsaken till att den är där. Det är också viktigt att man lossar den i rätt takt tex i kombination med en plan för avlastning av området. Annars kan man istället orsaka en överbelastning. Därför är det väldigt viktigt att man alltid har en rehabplan från en veterinär om hästen behöver rehab. 

Eftersom jag är veterinär med fördjupad kompetens inom rehabilitering så skriver jag mina egna rehabplaner. Många försäkringsbolag kräver en underbyggd rehabplan för att betala ut ersättning för rehabiliterande arbete.

Knapp
G1.jpg

HÄSTTANDVÅRD

Det viktigaste vid en munhåleundersökning är, förutom konkreta åtgärder med slip och annan utrustning, att kunna analysera tuggfunktionen och hjälpa hästen till en mer naturlig slitning av tänderna. Personligen tittar jag även längre än munhålan vid en munhåleundersökning. Munhålan och belastningen av tänderna, hänger tätt ihop med resten av kroppen via käkmuskulaturen och käkleden.

  

Den tandslip jag använder idag kommer från humantandvården och passar mig perfekt. Den är liten, behändig och tyst men otroligt effektiv och precis. De svåråtkomliga korrigeringarna längst in i munhålan, som jag i början av karriären för 15 år sedan remitterade in till klinik, löser jag lätt hemma i hästens stall idag.

I regel sederar jag alla mina tandpatienter. Det blir en behagligare upplevelse för hästen och det är oftast en förutsättning för att göra ett bra arbete. 

Med hjälp av journalsystemet Vetmanager har jag god kontroll på mina tandpatienter via hästens eget tandkort samt automatiska smspåminnelser när det är dags för nästa kontroll.

Knapp
IMG_5283.jpg

UTBILDNING

För mig som vill förebygga skador och problem så är ledordet kunskap och att sprida den genom utbildning och rådgivning.

 

Jag skräddarsyr utbildningar utifrån målgruppen och håller kurser för djurägare, ryttare och många tränare. Nivån och omfattningen anpassas efter deltagare och arrangör.

Förutom att vända mig till privatpersoner med häst arbetar jag även mot verksamheter med utbildning och rådgivning. Som exempel är jag anlitad av flera ridskolor för att som rådgivare bidra med min kunskap för att förebygga skador hos hästarna i verksamheten. Jag både utbildar personalen samt går igenom hästar individuellt där jag gör bedömningar och lämnar rådgivning i förebyggande och uppbyggande syfte. På sikt är målet att minska kostnader och lidanden förknippat med skador hos hästarna.

 

Den feedback jag har fått är att man upplever sig få verktyg som går att applicera direkt in i verksamheten.

För mer info om kurser och föreläsningar se under fliken utbildning.

Knapp
59388021_348819449313005_139547525145794

HÄLSOPAKET

Skräddarsy ditt eget Hälsopaket utifrån din/dina hästars eller din verksamhets behov. Att ta ett helhetsgrepp om hästens hälsa kan spara mycket pengar och bekymmer i slutänden. Jag arbetar även med flera ridskolor andra hästföretagare.

Ett Hälsopaket kan innehålla allt eller något utav:

 

 • Vaccination

 • Munhåleundersökning

 • Belastningsanalys

 • Telefon och/eller digital rådgivning 

 • Stallanpassad Parasitrådgivning

 • Hälsokoll med individanpassade blodanalyser

 • Seniorkoll med åldersanpassade blodanalyser

 

Knapp
IMG_5301.jpg

ÖVRIGA TJÄNSTER

Besiktning

Jag besiktigar hästar för köp och försäljning.

 

Vaccination 

Vikten av att vaccinera sin häst behöver man sällan trycka på idag, de allra flesta vet och vill skydda både sina egna och andras hästar.

Det är skönt att få en sms påminnelse när det är dags igen eller varför inte t.o.m låta vaccinationen ingå i en skräddarsydd hälsoprenumeration för just din häst? Se mer info under fliken ”Hälsopaket”.

Det är alltid en fördel att samla flera i stallet som vaccinerar samtidigt så att man kan dela på resan. Det ingår alltid en enklare allmän hälsokoll i form av en klinisk undersökning när jag vaccinerar en häst.

 • Influensa

 • Influensa & stelkramp

 • Botulism

 • Stelkramp

Id kontroll 

Jag är godkänd id kontrollant och utfärdar pass.

Parasitrådgivning 

Rådgivning och vid behov recept mot uppvisande av träckprovsresultat.

Avlivning (medicinsk)

 

Knapp
IMG_5279.jpg