top of page

TJÄNSTER

Nu har jag arbetat med Förebyggande hälsovård och Veterinär rådgivning i många år och trivs väldigt bra med det sättet att arbeta. 

Jag arbetar med hästägare och hästföretag i hela landet.

Jag utgår ifrån Hjo i Västra Götaland, men har kunder i stora delar av landet.

 

Varmt Välkommen att höra av dig vid intresse eller nyfikenhet!

BELASTNINGSANALYS enligt MAiT

Belastningsanalysen ligger som grund i MAiT metoden. Analysen är en fysioterapeutisk besiktning för din och din hästs egen skull. En besiktning med fokus på rörelseapparaten där vi ser flest belastningsskador. Belastningsanalysen används framförallt i förebyggande och prestationshöjande syfte men även som ett led i en rehabilitering.

Om du får en flisa så är den bästa behandlingen att ta bort flisan, inte att behandla inflammationen runt den!

Målet är att ge hästen tillgång till sin kropps fulla potential.

Många använder Belastningsanalysen helt ur ett prestationshöjande perspektiv.


Jag undersöker och bedömer muskulatur och fascia, leder, senor och ligament. Jag analyserar kroppens hållning och rörelsemönster för att identifiera kompensationer och riskområden samt för att utesluta låggradig hälta eller annan smärtproblematik. Jag har under många år fördjupat mig inom områden som funktionell anatomi, biomekanik samt inom muskulaturens och bindvävens funktion och hälsa.

Förutom att utesluta veterinära diagnoser hjälper analysen dig som djurägare att lära mer om hur just din häst belastar sin kropp. Allt för att kunna sätta in åtgärder i förebyggande och/eller i läkande och uppbyggande syfte.

rorelseterapi-01_edited.jpg

MYOFASCIELL TERAPI enligt MAiT

Ofta kan spänningar i vävnaden begränsa vår och hästens kropp och bidra till en osund belastning av leder, senor och ligament. Dessa restriktioner i muskulatur och fascia går att behandla med olika tekniker vilket jag har fördjupat mig i.

Jag använder mig ffa av en egen framtagen specifik rörelseträning för att lossa på hästens spänningar men jag är även utbildad i och använder mina händer och ibland akupunkturnålar i fascians triggerpunkter. Ibland behöver jag behandla muskler med spasm och då använder jag förutom mina händer s.k. dry needling. Jag behandlar även med medicinsk laser vid behov.

Det är inte tekniken i sig som är det viktiga utan att kunna se helheten och sambanden samt förstå konsekvenserna av behandlingen när det kommer till hästens kropp och rörelse.

Viktigt att informera om är att muskler och bindväv kan vara spända pga en underliggande skada i rörelseapparaten! Bara för att man hittar spända muskler och stram bindväv så är det långt ifrån en garanti för att man hittat den underliggande problematiken. Om hästen visar diffusa symtom som motstånd i galoppen, ovilja att gå fram eller stannar på hinder m.m. så är en veterinärmedicinsk undersökning A och O. 

Spänningarna i muskler och fascia kan dessutom fylla en viktig funktion och det är enligt mig inte alltid lämpligt att lossa på en kompensation utan att man förstått orsaken till att den är där. Det är också viktigt att man lossar den i rätt takt tex i kombination med en plan för avlastning av området. Annars kan man istället orsaka en överbelastning.

 

Rehabilitering är en del av sjukvården.

220327-173755-00039-photographer-jesper-anhede-lr.jpg

TANDVÅRD
 

Det viktigaste vid en munhåleundersökning är, förutom konkreta åtgärder med slip och annan utrustning, att kunna analysera tuggfunktionen och hjälpa hästen till en mer naturlig slitning av tänderna. Personligen tittar jag även längre än munhålan vid en munhåleundersökning. Munhålan och belastningen av tänderna, hänger tätt ihop med resten av kroppen via käkmuskulaturen och käkleden.

  

Den tandslip jag använder idag kommer från humantandvården och passar mig perfekt. Den är liten, behändig och tyst men otroligt effektiv och precis. 

I regel sederar jag alla mina tandpatienter. Det blir en behagligare upplevelse för hästen och det är oftast en förutsättning för att göra ett bra arbete. 

Med hjälp av mitt journalsystem har jag god kontroll på mina tandpatienter via hästens eget tandkort.

IMG_5283.jpg

UTBILDNING

För mig som vill förebygga skador och problem så är ledordet kunskap och att sprida den genom utbildning och rådgivning.

 

Jag skräddarsyr utbildningar utifrån målgruppen och håller kurser för djurägare, ryttare och många tränare. Nivån och omfattningen anpassas efter deltagare och arrangör.

Förutom att vända mig till privatpersoner med häst arbetar jag även mot verksamheter med utbildning och rådgivning. Som exempel är jag anlitad av flera ridskolor för att som rådgivare bidra med min kunskap för att förebygga skador hos hästarna i verksamheten. Jag både utbildar personalen samt går igenom hästar individuellt där jag gör bedömningar och lämnar rådgivning i förebyggande och uppbyggande syfte. På sikt är målet att minska kostnader och lidanden förknippat med skador hos hästarna.

 

Den feedback jag har fått är att man upplever sig få verktyg som går att applicera direkt in i verksamheten.

Varmt välkommen att kontakta mig för offert!

Föreläsning_stor_grupp.jpg

HÄLSOPAKET

Skräddarsy ditt eget Hälsopaket utifrån din/dina hästars eller din verksamhets behov. Att ta ett helhetsgrepp om hästens hälsa kan spara mycket pengar och bekymmer i slutänden. Jag arbetar även med flera ridskolor andra hästföretagare.

Ett Hälsopaket kan innehålla allt eller något utav:

 

  • Vaccination

  • Munhåleundersökning

  • Belastningsanalys

  • Telefon och/eller digital rådgivning 

  • Stallanpassad Parasitrådgivning

  • Hälsokoll med individanpassade blodanalyser

  • Seniorkoll med åldersanpassade blodanalyser

IMG_5301.jpg

ÖVRIGA TJÄNSTER

Besiktning

Jag besiktigar hästar för köp och försäljning.

 

Vaccination 

Vikten av att vaccinera sin häst behöver man sällan trycka på idag, de allra flesta vet och vill skydda både sina egna och andras hästar.

Id kontroll 

Jag är godkänd id kontrollant och utfärdar pass.

Parasitrådgivning 

Rådgivning och vid behov recept mot uppvisande av träckprovsresultat.

Dräktighetsundersökning

Avlivning (medicinsk)

Akutsjukvård i mån av tid.

 

Edith och Mackan puss.jpeg
bottom of page