top of page

Döm inte hästen och tro att den bråkar av illvilja

Ibland är jag ute och sederar hästar för skoning.

En häst jag haft slog kraftigt i bak och reagerade ffa på ljudet när man slog i sömmen.

Av kroppen att döma har denna hästen gått framtung med sänkt bröstkorg under lång tid.


Jag passade på att lossa lite djupare i hans spända bindväv i överlinjen när jag hade sederat honom. Muskelavslappningen från sederingen gör det lättare att komma åt.

Jag betraktade honom noga och det blev så tydligt att vridningen i ländryggen när hovslagaren lyfte v.b. var det som gjorde att han kickade.


När han slog i söm blev det ett ryck som varje gång vred till kotpelaren. Jag ställde mig och stöttade bakdelen med min kropp och lade en hand på länden när hovslagaren arbetade med "den svåra sidan" så att jag kände rörelsen med handen och kunde parera den. När vridmomentet i ländryggen minskade så slappnade hästen av djupt.

Detta är en lite äldre häst som aldrig fått hjälp att slappna av i rätt muskler och använda de bärande strukturerna i kroppen. Han har istället använt muskler för att kompensera sin dåliga balans och lider av åtskilliga överansträngningar.

Det är kronisk spänning och smärta som orsakar hans beteende. Döm aldrig hästen och tro att den bråkar av illvilja. De gör inte så helt enkelt.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page