top of page

OM MIG

Annelie Hellström
Leg. veterinär
AnnelieHästar-82.jpg

- Som veterinär är jag djurets beskyddare, jag lovade det högtidligt en gång som student. Det var därför jag valde mitt yrke, jag har alltid älskat djur och då i synnerhet hästen.

 

Jag älskar även människor.

 

Som person har jag alltid känt mig hemma i serviceyrken. Mina kunder söker hjälp hos mig för att de vill ge sin häst omtanke och omsorg. Tillsammans hjälper vi hästen till en starkare och friskare kropp.

Jag mår gott när jag kan bidra.

AnnelieHästar2-22.jpg

Många av de skador jag som veterinär möter i mitt arbete är relaterade till hur hästen belastar sin kropp och sina vävnader

Studier visar att ca 70 % av svenska ridhästar som rids regelbundet och som ryttaren uppfattar som fungerande i ridningen rör sig asymmetriskt

Asymmetrin är inte så stor men av samma grad som hästar som utreds för låggradig hälta på klinik. 

Hästvärlden behöver mer information och stöd för att lättare kunna guida hästarna till en mer hälsosam belastning av sina kroppar.

Vi har saknat djupgående vetenskapligt baserad kunskap inom området hälsosam träning, prehab och rehab. Detta område har jag nu under många år fördjupat mig i och jag fortsätter att vidareutbilda mig samt stämmer hela tiden av mitt arbete med

den senaste forskningen.

AnnelieHästar2-18.jpg

Jag deltar i ett flertal internationella samarbete där jag bl.a. bidrar med min fördjupade kunskap kring fascians betydelse för ett sunt respektive osunt rörelsemönster samt min egen metod med Balansträning av hästen från marken. Hur man med min hjälp med Rörelse som Terapi kan återställa en hälsosam hållning och ett sundare rörelsemönster hos hästen.

Jag drivs av att förstå varför. Jag använder mig inte av teorier och metoder som jag inte själv får ihop med min erfarenhet och min kunskap.

Förmågan att känna igen en häst i självbärighet och balans har jag haft sedan länge. Att förstå hur detta hänger ihop fullt ut anatomiskt och biomekaniskt har jag dock inte kunnat hitta kompletta förklaringar till i litteratur och vetenskapliga publikationer, trots ihärdigt sökande och utvärderande.

 

Egen vidareutbildning inom områden som fascia, kinetik, biomekanik, human fysiologi och funktionell anatomi har tillsammans med många patienter gett mig svar som andra blivit nyfikna på. Kontakt och diskussion med utländska kollegor inom samma intresseområde samt skickliga tränare vidareutvecklar kontinuerligt mitt arbete. Min egen kompetens och känsla från år av träning av många olika hästar har varit en förutsättning för de tjänster jag som veterinär kan erbjuda idag. 

 

Min förkärlek för fysik, symmetri och kroppen verkar nu ha hittat ett forum att blomstra i! Fascians och naturlagarnas fantastiska värld fortsätter, tillsammans med mina medicinska kunskaper och erfarenheter, att vidga mitt sinne mer och mer för varje dag.

 

All%20Speakers%20(3)_edited.jpg
172228199_577311623232022_88281213947687

Denna ovanliga nisch som veterinär, att fördjupa mig i den funktionella anatomin och i hur rörelse kan läka våra kroppar, har lett in mig i spännande samarbeten både på human och veterinärsidan. Både i Sverige och i flera andra länder både i Europa och USA.

 

Flera av mina nya fantastiska bekantskaper bjuder jag hem till mig i Hjo där jag anordnar kurser tillsammans med dem, som ett bidrag till att deras unika kompetens och insikter sprids (och för att det är härligt att hänga med likasinnade ; ) Håll utkik under "På Gång" och missa inte dessa unika tillfällen.

Ett urval från min Utbildning

Leg. Veterinär, Sveriges Lantbruksuniversitet 1999 - 2005.

 

- Tillvalskurser åk 5 hästodontologi, hästgynekologi mfl.

- Examensarbete

"Påverkan av prostaglandin & hCG på dubbelovulation och tvillingdräktighet hos ston - En retrospektiv studie av journaler förda vid Flyinge vet. klinik"

Vidareutbildningar

ett urval:

 • Hästodontologi SLU vidareutbildning för veterinärer. Första delkursen 2006, sista delkursen 2016.

 • Equine Gastric Ulcer Syndrome 2004, leg.vet Jan Skidell, Skara

 • Hästsemin  2011, Anne Marie Dahlin SLU, Ultuna 

 • Saddlerelated issues - Dr Kerry Ridgeway Strömsholm.

 • Fascial restriction and treatment, Vibeke Södring Elbrönd, Rikke Schultz, Tove Due. 3 dgr Bingen Germany 2018.

 • Kurs - Straightening the crooked horse, Rachen-Schöneich Saxtorps Hästklinik

 • Heldagskurs med leg vet. Maria Terese Engell - Rider in Balance, Saxtorps Hästklinik

 • Biomechanics of the horse 2018 - Dr Gerd Heuschmann, Jädra Gård Enköping.

 • Hästsektionens Vinterkurs 2019 - "Top of the line - problems in the back of the horse."

 • Remedial massage, Raymond Bové 3 dgr Amsterdam 

 • Hästsektionens Vinterkurs 2020 - "Rehabilitering efter en skada– lika viktig som behandlingen!" Selma Latif, Nicole Rombach, Carrie Schlachter

 • Saddlefitting - Veterinary Equine Ergonomist Course 1 dag 2020, Jochen Schleese, Saddlefit4Life, Saxtorps Hästklinik

 • Pågående: Uppdragsutbildning i sportmedicin och rehabilitering på SLU, för Veterinärer och leg.sjukgymnaster.

bottom of page