Leg. veterinär Annelie Hellström

FÖREBYGGANDE HÄLSOVÅRD HÄST
Veterinär Belastnings Analys
Rörelse som terapi - Sjukgymnastik för häst

TJÄNSTER

 

Som hästveterinär arbetar jag huvudsakligen med Förebyggande Hälsovård & Rehabilitering samt tandvård enligt specifierade tjänster. Jag utgår ifrån Hjo i Västra Götaland, men rör mig i större cirklar.

Välkommen att kontakta mig om du har frågor eller vill boka ett besök

UTBILDNING

 

Förutom egna föreläsningar och kurser så anordnar jag även utbildningstillfällen med internationella samarbeten inom de områden som intresserar mig.

Håll utkik efter nästa spännande evenemang!

KUNSKAPSBANK

Jag ställer mig alltid frågan Varför?

 

Svaren delar jag med mig av

till mina kunder och alla som vill lyssna. 

Förstår man inte varför, är det svårt att ta till sig de råd man får.

OM MIG

Nu har jag arbetat som veterinär i drygt 15 år. Idag arbetar jag med Förebyggande Hälsovård för Häst.

Som praktiserande veterinär kommer jag ut till dig och din häst och analyserar belastningen av kroppen hos hästen. Jag analyserar hästens hållning och rörelsemönster samt lämnar en veterinär rådgivning kring hur man kan förändra belastningen av hästens vävnader och därigenom förebygga skador.

 

I praktiken blir det även mycket rehabiliterande arbete.

Jag har även börjat erbjuda digital rådgivning via Zoom på senare tid vilket visat sig vara väldigt uppskattat.

 

Mitt arbete är unikt i det att jag använder mig av Rörelse som Terapi.

 

Mitt arbete vilar på en vetenskaplig grund och egen beprövad erfarenhet. 

 

Jag har stor erfarenhet av förebyggande veterinärvård och rådgivning och har på egen hand som egen företagare skaffat mig en egen vetenskapligt baserad vidareutbildning när det gäller hälsosam och uppbyggande träning för häst. Detta har fört mig ut i Europa och gett mig många nya fantastiska bekantskaper med samma intresseområde. Flera av dessa utländska kollegor samarbetar jag med idag.

Jag samarbetar med många olika kliniker runt om i landet beroende på var du som kund finns. Ibland behöver fynd jag gör vid min undersökning utredas och då skriver jag ofta en riktad remiss samt hjälper till med rehabiliteringen. Kunder jag stöttar med hjälp av Digital Rådgivning har inte sällan en historik med utredning och då tar jag del av den.

 

Att analysera kroppens belastning och träning ur ett veterinärt perspektiv på detta sätt, är enligt mig den viktigaste åtgärden för att förebygga skador i rörelseapparaten hos våra hästar.

Många olika åtgärder är viktiga i förebyggande syfte för hästens hälsa, men om felbelastning av kroppen fortgår dag efter dag så är det enligt mig där man bör börja. Vi behandlar ofta symtom idag och jag vill rikta om fokus mot att analysera orsakerna och hjälpa till med dem.

Forskning visar att över 70% av våra svenska hästar som rids och som av djurägare och tränare bedöms som friska har en asymmetrisk (ojämn) belastning genom kroppen och benen. Det är också känt att en del av dessa asymmetrier kan bero på en låggradig begynnande hälta eller en smärtande rygg m.m. eller både och. Min erfarenhet bekräftar detta oupphörligen.

 

Mitt arbete går ut på att skilja mellan vad som är en smärtutlöst asymmetri, samt i sådana fall hjälpa till med det, och vad som inte är det.

 

Statistiken visar att hälta är hästens absolut vanligaste diagnos och den vanligaste anledningen till att man får ta bort sitt älskade djur.

En felaktig belastning ger över tid kompensatoriska spänningar i kroppens muskler och bindväv.

Jag lossar även på restriktioner i bindväven/fascian som kanske smärtar eller som rent mekaniskt begränsar kroppen att hitta en hälsosam hållning och belastning. Jag behandlar med rörelse, akupunkturnålar och med mina händer.

Många av de skador vi veterinärer möter i vårt arbete är direkt relaterade till hur hästen belastar sin kropp

Vi har saknat djupgående kunskap inom området hälsosam träning, prehab och rehab. Detta område har jag nu under många år fördjupat mig i och jag stämmer hela tiden av mitt arbete med den senaste forskningen.

 

Nu delar jag med mig av min kunskap och erfarenhet i form av Förebyggande Veterinär Rådgivning.

 

KONTAKTA MIG

AnnelieHästar-82.jpg

Hjo

info@nolbergavet.se

Tel: 073 689 99 67

Tack för ditt meddelande!